reklama top1
Bydlomleczne.pl / Wiadomości

Produkcja artykułów mleczarskich w Polsce w 2024 roku

Różnorodne produkty mleczarskie, w tym butelki z mlekiem, twaróg, serki, jogurt i sery, ułożone na drewnianym blacie. Kompozycja ozdobiona świeżymi liśćmi bazylii, prezentuje tradycyjne wyroby mleczne. 15.01.2025
Rok 2024 przyniósł istotne zmiany w polskim sektorze mleczarskim, szczególnie w zakresie produkcji najważniejszych artykułów mlecznych. Wzrosty w większości kategorii produktów wskazują na stabilność i rozwój branży, choć nie obyło się bez wyzwań w niektórych segmentach.

Mleko płynne

Produkcja mleka płynnego w Polsce w październiku 2024 roku wyniosła 286 mln litrów, co oznaczało wzrost o 5,9% w porównaniu do września oraz o 0,1% w stosunku do października 2023 roku. W okresie od stycznia do października 2024 roku łączna produkcja osiągnęła 2,95 mld litrów, co stanowiło wzrost o 1,7% względem analogicznego okresu poprzedniego roku.

Jogurty

Produkcja jogurtów w październiku 2024 roku osiągnęła poziom 34,6 mln litrów, co stanowiło wzrost o 7,1% w stosunku do września i o 5,8% w porównaniu do października 2023 roku. Łączna produkcja w pierwszych dziesięciu miesiącach roku wyniosła 335,1 mln litrów, co oznaczało wzrost o 4,5% rok do roku.

Sery

Produkcja serów twarogowych w październiku wyniosła 48,4 tys. ton, co oznaczało wzrost o 11,3% w porównaniu do września oraz o 3,9% w stosunku do października 2023 roku. W okresie styczeń–październik wyprodukowano 459,2 tys. ton serów twarogowych, co stanowiło wzrost o 6,4% rok do roku. Sery podpuszczkowe dojrzewające zanotowały jeszcze większy wzrost – 34,1 tys. ton w październiku (o 6,2% więcej niż we wrześniu i o 11,1% więcej rok do roku). W ciągu dziesięciu miesięcy 2024 roku ich produkcja wyniosła 337,2 tys. ton, co oznaczało wzrost o 11,5%.

Masło

Produkcja masła w październiku 2024 roku wyniosła 21,2 tys. ton, co było wynikiem wyższym o 12,2% w porównaniu do września i o 3,4% w stosunku do października 2023 roku. Jednakże w okresie styczeń–październik łączna produkcja masła wyniosła 211,7 tys. ton, co oznaczało spadek o 3,0% w porównaniu do tego samego okresu 2023 roku.

Mleko w proszku

Produkcja odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) w październiku 2024 roku wyniosła 9,9 tys. ton, co stanowiło wzrost o 1,0% w stosunku do września oraz o 7,6% w porównaniu do października 2023 roku. Jednakże w okresie styczeń–październik produkcja wyniosła 135,6 tys. ton, co oznaczało spadek o 12,2% rok do roku. Pełne mleko w proszku (PMP) zanotowało w październiku produkcję na poziomie 2,3 tys. ton, co było wynikiem wyższym o 9,5% w stosunku do września, ale o 4,2% niższym niż rok wcześniej. W ciągu dziesięciu miesięcy 2024 roku produkcja PMP wyniosła 22,6 tys. ton, co stanowiło spadek o 21,0% rok do roku.



Copyright © 2021 Generate By Logi.pl | All rights reserved.